ReMusica Festival

Duo Aliada

  • Date: May 12, 2023
  • Time: 20:00
  • Location Prishtinë, Kosovë
  • Venue: Kisha katolike "Shën Ndou" | Catholic Church "St. Anthony"

Concert

DUO ALIADA

MICHAL KNOT saksofon saxophone
BOGDAN LAKETIC accordion

Program

Johannes Brahms
Sechzehn Walzer, op. 39
Auswahl

Edvard Grieg
Lyric Pieces
1. Melody Op. 47 No. 3
2. Zug der Zwerge Op. 54 No. 3

Béla Bartók
Rumänische Volkstänze

Traditional Scandinavian
Drømte mig en drøm – Polska From Dorotea

Tomasz Skweres (*1984)
Coffin Ship (2018)
Duo Aliada gewidmet

Aaron Copland
3 Moods
1. Embittered
2. Wistful
3. Jazzy

Chick Corea
Children’s songs
No. 6
No. 4
No. 11
No. 7

George Gershwin
Three preludes
1. Allegro ben ritmato e deciso
2. Andante con moto
3. Agitato

Arturo Márquez
Danzòn No.2

About

DUO ALIADA
Saksofonisti Michal Knot dhe fizarmonisti Bogdan Laketic themeluan Duo Aliada në 2013 në Vjenë. Mundësitë unike të tingullit dhe potenciali i jashtëzakonshëm shprehës i këtij kombinimi të pazakontë instrumentesh u ngjalli kureshtjen dhe i motivoi të formojnë dyshen.
Pasi fituan unanimisht Çmimin e Madh në Konkursin Fidelio në vitin 2013, dyshja tërhoqi shpejt vëmendjen e botës së muzikës klasike përmes performancave të tyre pasionante në skenë dhe një qasjeje të veçantë për aranzhimin dhe prezantimin e muzikës klasike në një dritë të re. Sezoni i parë artistik i dyshes ishte i mbushur me mbi 70 koncerte në pesë kontinente, përfshirë paraqitjet në Carnegie Hall, Wiener Musikverein, Tonhalle Züric, për të përmendur vetëm disa. Ndërkohë u regjistrua albumi i tyre debutues “Ngjyra të reja të së shkuarës”, i cili u vlerësua jashtëzakonshëm nga kritika. Duo Aliada është përzgjedhur për platformën prestigjioze të sponsorizimit “The New Austrian Sound of Music” dhe në kuadër të saj patën mundësinë të performojnë në mbi 30 vende, duke e bërë ansambli më i kërkuar në historinë e këtij programi. Në vitin 2018, Duo Aliada fitoi çmimin në Konkursin e Arteve Kamertale M-Prize në Ann Arbor, Universiteti i Miçiganit. Arritja e tyre e fundit ishte çmimi “Ansamblit të paraqitur” të Jeunesse Austria. Ky bashkëpunim solli debutimin e tyre solo në sallën legjendare të artë në Wiener Musikverein në prill 2022.

Kërkimi i vazhdueshëm i Aliadës për peizazhe të reja zanore u mundësoi atyre të sillnin teknikat e tyre të aranzhimit në përsosmëri, duke çuar në versione novatore të veprave klasike për instrumentet e tyre.
Albumi i tyre i dytë “East West” (2021, Hänssler Classic) u nominua për Çmimet Ndërkombëtare të Muzikës Klasike, si dhe për Çmimin OPUS Klassik në dy kategori. Të dy albumet e Aliadas janë transmetuar nga radio stacionet kryesore evropiane, duke përfshirë BBC, SWR2, BR Klassik, ORF1 dhe Radio Klassik.

____

DUO ALIADA 

Saxophonist Michal Knot and accordionist Bogdan Laketic founded Duo Aliada in 2013 in Vienna. The unique sound possibilities and enormous expressive potential of this unusual combination of instruments parked the curiosity and motivated the two musicians to form the duo. 

After unanimously winning the Grand Prix at the Fidelio Competition in 2013, the duo  quickly caught the  attention of the classical music world through their passionate performances on stage and a signature approach  to arranging and presenting classical music in a new light. The duos’ first artistic season was filled with over 70 concerts on five continents,  including  performances in Carnegie Hall, Wiener Musikverein, Tonhalle Züric, to name just a few. Meanwhile, their debut album “New colors of the past” was recorded, and it has been received with tremendous critical acclaim. Duo Aliada has been selected for the prestigious sponsorship platform “The New Austrian Sound of Music”, and  within its framework they had the opportunity to perform in over 30 countries, making them the most requested ensemble in the history of this program. In 2018, Duo Aliada won the M-Prize  Chamber Arts Competition in Ann Arbor, University of Michigan. Their latest achievement was “Featured Ensemble” of Jeunesse Austria. This collaboration brought their solo debut at the legendary Golden Hall of Wiener Musikverein in April 2022. 

Aliada’s constant search for new soundscapes enabled them to bring their arrangement techniques to  perfection, leading to groundbreaking versions of classical works for their instruments. Their second album “East West” (2021, Hänssler Classic) was nominated for International Classical Music  Awards, as well as for OPUS Klassik Prize in two categories. Both Aliada albums have been broadcasted by major European radio stations, including BBC, SWR2, BR Klassik, ORF1 and Radio Klassik.