ReMusica Festival

Dy artistë, një planet – Arti i tingullit dhe udhëtimit l Two Artists, One Planet – The Art of Sound and Travel

  • Date: May 5, 2023
  • Time: 18:00
  • Location Prishtinë, Kosovë
  • Venue: Termokiss

Artistët flasin | Artists talk

me with HOLGER MAIK MERTIN and CECILIA (CEE) MARTENS  


Artistët Holger Maik Mertin dhe Cecilia Martens do të zhvillojnë një bisedë artistike për udhëtimet e tyre vetëm përmes linjave tokësore; ndërgjegjësimin për shëndetin mendor, fuqinë e pasaportave dhe udhëtimet si çift i përzier.

The artists Holger Maik Mertin & Cecilia Martens will give an artist talk to discuss sustainable travel as artists, mental health awareness , passport power and traveling as a mixed-raced couple.

About

ENG

Holger Maik Mertin is a sound – movement artist and sustainability activist. He turns the architectural room and environmental surroundings into musical instruments. Together with filmer and his partner Cee Martens, Holger Maik Mertin has been on a constant art & sustainability travel project – for two and half years now through Europe, South & East Africa through the Balkans towards India. Mertin collaborated with internationally renowned musicians and artists like Jaki Liebezeit (Can), AnnenMayKantereit, Eberhard Kranemann (ex Kraftwerk), Milan Sladek (mime), DJ Marcelle, WDR Rundfunkorchester und Ballett Theater Pforzheim.

Cecilia (Cee) Marten is a South African-born, Photographer, Filmer and Travel Writer with an Award. Winning background in Travel, Tourism, Sustainability, and Media. Cee was born in a pre-Mandela Presidential era – before 1994 in South Africa and was one of South Africa’s First 100 Cross-Culturally Adopted babies. This gives Cee a unique perspective on topics – like assport power, diversity”, discrimination, mental health awareness, quality and inclusion, and sustainability in life and in art. As an established voice in her industries, Cee’s main project currently is #TwoArtistsOnePlanet in partnership with her fiancé, Holger Maik Mertin

______________________

SHQ

Cecilia (Cee) Martens është fotografe, filmuese dhe shkrimtare udhëtimesh me origjinë nga Afrika e Jugut. Cee ka lindur në një epokë presidenciale para Mandelas, para vitit 1994 në Afrikën e Jugut, dhe ishte një nga 100 foshnjat e para të adoptuara ndërkulturore të Afrikës së Jugut. Kjo i jep asaj pikëpamje të veçantë mbi temat si: fuqia e pasaportës, diversiteti, diskriminimi, shëndeti mendor ,Ndërgjegjësimi, barazia dhe përfshirja, dhe qëndrueshmëria në jetë dhe në art. Si një zë i vendosur në industritë e saj, projekti kryesor i Cee-s aktualisht është #TwoArtistsOnePlanet me partnerin e saj, Holger Maik Mertin. 

Holger Maik Mertin është artist i tingullit dhe lëvizjes, si dhe ambientalist nga Këlni i Gjermanisë. Ai e kthen një hapësirë arkitekturale në instrument muzikor. Për 10 vite ligjëroi dhe hulumtoi në fushën e semiotikës së tingujve në kuadër të projekteve ndërdisiplinore në Universitetin e Këlnit. Ai bashkëpunoi me muzicientë/ artistë si: Eberhard Kranemann (ish-Kraftwerk), Jaki Liebezeit (Can), WDR Radio Orkestrën e Këlnit dhe Teatrin e Baletit Pforzheim.