ReMusica - Festivali Ndërkombëtar i Prishtinës

KORI I FILHARMONISË SË KOSOVËS / Kosovo Philharmonic Choir

  • Date: June 2, 2018
  • Time: 20:00
  • Location
  • Venue: Kisha Katolike “ShënNdou”

E shtunë / Saturday 2 QERSHOR
20:00
Kisha Katolike “ShënNdou”

KORI I FILHARMONISË SË KOSOVËS / Kosovo Philharmonic Choir

Rafet RUDI dirigjent/conductor

Kori i Filharmonisë së Kosovës është ansambël profesionist me 50 anëtarë, i cili vazhdon punën e Korit Profesional të Radiotelevizionit të Prishtinës dhe u bë i njohur në vitet 80 pikërisht në drejtimin e dirigjentit aktual Rafet Rudi. Duke iu falenderuar dirigjentit, kori i është përkushtuar interpretimit të literaturës bashkëkohore e poashtu edhe asaj të renesancës dhe barokut. Kori së bashku me orkestrën e Filharmonisë së Kosovës kanë intepretuar një sërë veprash të rëndësishme vokalo-instrumentale si: Mesha në D – dur K.194 nga Mozarti, ‘Vespro della Beata Vergine 1610’ nga Monteverdi, Kantatat Nr. 8 nga Bach-u, ‘Gloria’ nga Vivaldi, Mesha në C – dur nga Beethoveni dhe ‘Mass In tempore belli” nga Haydn-i. Puna e korit qe ndërprerë me dhunë në fillim të viteve 90 nga regjimi serb ndërsa u rithemelua në vitin 2003 mirëpo këtë herë si njësi e institucionit më të lartë në vend, Filharmonisë së Kosovës. Me aktivitetin e tij kori ka kultivuar në mënyrë të vazhdueshme traditën e muzikës korale në Kosovë, e cila daton që nga viti 1945. Repertori i Korit të Filharmonisë së Kosovës përfshinë vepra të epokave të ndryshme stilistike që nga mjeshtrrit e vjetër të muzikës vokale  (C. Monteverdi, T. Morley, J. Arcadelt, L. Marenzio)  deri te veprat e kompozitorëve të njohur të muzikës bashkëkohore (B. Britten, A. Part, G. Ligeti, E. Whitacre etj.). Vend të posaçëm në repertorin e korit zë literatura e muzikës shqiptare. Kori ka pasur paraqitje të rregullta me koncerte  “A capella” në Kroaci, Shqipëri dhe Maqedoni ndërsa në shtator të vitit 2016  u prezantua në koncertin e organizuar në nderim të Nënës Terezë në Vatikan, në vigjilje të shenjtërrimit të saj. Kori bashkëpunon edhe me dirigjent mysafir mes së cilëve veçohen: Marko Vatovec, Damijan Mocnik, Baki Jashari dhe Marcio da Silva. Së fundi Kori i Filharmonisë së Kosovës ka realizuar një turne në Angli, prezantim i cili u vlerësua lartë edhe nga kritika britanike.

 

Kosovo Philharmonic Choir is a professional ensemble with 50 members, that continues the work of the Professional Choir of the Radio Television of Prishtina, a choir that was well-known in the 80’s under the direction of current permanent conductor Rafet Rudi. Under his direction the choir has had successful and important presentations in Kosovo and abroad. Thanks to him, the choir is devoted to contemporary choral literature as well as to the choral polyphony of the Renaissance and Baroque era. Choir and Philharmonic Orchestra performed a number of important vocal-instrumental works such as: Mass in D Major K.194 by Mozart, ‘Vespro della Beata Vergine 1610’ by Monteverdi, Cantata No. 28 by Bach, Vivaldi’s ‘Gloria’, Mass in C Major by Beethoven and  Hayden’s ‘Mass In tempore belli”. The work of the choir was halted by violence in the beginning of  90’s under the Serbian regime, while the choir was reconstituted in 2003, but this time as part of Kosovo Philharmonic. With its activity the choir also has developed continuously the tradition of the choral singing in Kosovo, present in the country since 1945. The repertoire of Kosovo Philharmonic Choir includes works of different stylistic eras, starting from works of old masters of vocal music (C. Monteverdi, T. Morley, J. Arcadelt)  up to works of well-known composers of the modern and contemporary literature (B. Britten, A. Part, E. Whitacre etc.). A crucial place of the choirs repertoire consist works by Albanian composers. The choir does have regular appearances with its A capella concerts in Croatia, Albania and Macedonia while in September 3rd 2016 the Kosovo Philharmonic Choir sang at a concert in honor of Mother Teresa in Vatican ahead of the nun’s canonization. The choir does collaborate also with guest conductors, among others such are: Marko Vatovec, Damijan Mocnik, Baki Jashari and Marcio da Silva. In may 2018, the Philharmonic Choir of Kosovo has performed a tour in England, a presentation that was highly praised by British critics.   

 

*Në shenjë të 95 vjetorit të lindjes se Rexho Mulliqit

Gjergj Danush Llapacaj 

Pieces from ‘Antiphonarium’ of year 1532

Jan Kukuzeli

Coral

Kaltrina Myftari soprano

Liridon Sadriu tenor

Rexho Mulliqi

Vjeshta

Rexho Mulliqi

Një Lule

Adelina Paloja soprano

Mendi Mengjiqi                                                 

OEIA

Thoma Simaku                                                 

Trëndelinë

Feim Ibrahimi (arr.Hajrullah Syla)                 

Agnus Dei për Obo dhe Kor meshkujsh

Albin Abazi obo / oboe

Rafet Rudi                                                                          

Lament of the Sea (premierë / premiere)

Kaltrina Myftari soprano

Kushtrim Gashi                                                

Nënë, sa më prite                                                              

Tradicionale labe                                                             

Janinës ç’i pane sytë

Selami Kolonja 

Lorenc Antoni                                                  

Qorapet e burrit

Memli Kelmendi

Silentium Est Pax

Adelina Paloja soprano | Fjolla Gashi mezzosoprano

Diellza Sylejmani alt | Liridon Sadriu tenor | Nikoll Gjini bas

Jake Runestad                                 

Nyon Nyon